Servicio Técnico
acces privat

Pròxim Event

  • 00 Dias
  • 00 HR
  • 00 MIN
  • 00 SEG
+

Senatus

El Senatus és l’òrgan que està integrat per tots els membres conciliaris. Aquest òrgan es reuneix amb caràcter extraordinari, una vegada a l’any, per l’acte d’investidura de nous membres conciliaris i senadors.

L’òrgan del Senatus està inspirat en el senat romà, el qual va néixer al segle VIII –VI a.C. com a una institució consultiva de la monarquia romana. Aquest estava format inicialment per 30 patricis evolucionant fins ser 300 membres. Va adquirir més poders amb la República, varen passar a ratificar a través del seu auctoritas dels actes dels cònsols, estenent la seva competència als actes d'altres magistrats i comicis.

Al segle III a.C. Senat va passar de ser un cos consultiu dels cònsols, a ser una corporació de governants, sense dependència de ningú. El Senat dirigia la guerra a través dels cònsols, i tota la política de la República.

El senat romà va desaparèixer en el segle VI d.C. en què les tropes del rei ostrogot Totila lluitaven a la desesperada contra les tropes de imperials de Justiniano I, mentre que a la resta dels regnes bàrbars nascuts de la ruïna de Roma, els senadors es varen fondre  progressivament amb la noblesa germànica dirigent .

A les ciutats sotmeses per l’Antiga Roma s'establia un Consell de Cent Ancians (Centumviri), cadascun dels quals era el cap de deu cases (deu cases = una gens), d'on sorgeix la denominació.